Urodziny dziecka – organizacja, pomysły na zabawy i przepisy
Organizację urodzin dziecka nie należy pozostawiać na ostatnią chwilę. Można się nią zająć samodzielnie lub skorzystać z pomocy firm oferujących organizację zabaw. Dowiedz się, jakie są pomysły na zabawy na urodziny. Kalambury, pociąg, a może kolorowy kącik? Jak przygotować urodzinowy tort? Poznaj przepisy na pyszne, dekoracyjne ciasta, które z pewnością będą smakować solenizantowi i jego gościom!
Jak zorganizować urodziny dziecka?
Jeśli nie masz pomysłu, zawsze możesz skorzystać z usług firm zajmujących się organizacją zabaw dla dzieci. Jeśli posiadasz dom z ogrodem, a urodziny są w okresie wiosenno-letnim, możesz zorganizować garden party. Jeśli nie masz ogrodu, ale mieszkanie, możesz się zastanowić nad wynajęciem sali lub zabawami na urodziny. Pierwszym pomysłem jest pudełko z zadaniami. W tym celu uczestnicy siadają w okręgu. Włącza się muzykę i podaje pudełko z karteczkami z zadaniami. Kiedy muzyka milknie, wówczas osoba musi wylosować karteczkę z pudełka.
Przeczytaj również: Balony jako element ozdobny na urodzinach dziecka
Innym pomysłem na zabawę są kolorowe kąty. Rozwiesza się w pokoju kolorystycznie balony na przykład w jednym kącie tylko czerwone. Włącza się muzykę, a gdy milknie, woła się na przykład „Żółty” i wówczas dzieci muszą pobiec do właściwego kąta. Innym pomysłem mogą być:
- kalambury
- Twister
- pociąg – goście rysują jeden wagonik pociągu a solenizant lokomotywę. Następnie łączy się i przykleja do ściany cały pociąg
Torty urodzinowe dla dzieci – przepisy
Oprócz życzeń urodzinowych dla dzieci ważne są smakołyki. Zdecydowanie nie może zabraknąć dekoracji urodzinowych oraz tortów urodzinowych dla dzieci. Biszkopt można zrobić z 3 jajek, 6 łyżek pszennej mąki, 3 łyżek kakao oraz 3 łyżek ziemniaczanej mąki i 9 łyżek cukru. Z kolei nadzienie w postaci kremu można przygotować z: 400 ml śmietany kremówki, mlecznej czekolady (200-250 g) oraz śmietany bądź utrwalacza do bitej śmietany. Na poncz dla dzieci sprawdzi się sok lub herbata, 50 g gorzkiej czekolady do rozpuszczenia oraz czekoladowe słodycze do ozdobienia.
Biszkopt przygotowuje się tak, aby miał czas na ostygnięcie. Przygotowuje się także ganache na krem. W tym celu gotuje się śmietanę kremówkę, a następnie zalewa pokrojoną czekoladę. Następnie odstawia się na kilka minut – ważne, aby była przykryta. Po kilku minutach można mieszać do otrzymania jednolitej formy. Następnie wkłada się ją przykrytą do lodówki. Biszkopty kroi się na 3 spody. Kawę, herbatę lub sok rozpuszcza się w zimnej wodzie. Ganache ubija się na pianę. Najlepiej użyć do tego miksera. Do utrwalenia przyda się śmietana. Następnie układa się na paterze pierwszy spód. Potem wkłada się kilka pasków papieru do pieczenia. Będą łatwe do usunięcia. Biszkopt należy nasączyć ponczem, a potem nałożyć pierwszą warstwę kremu. Później nakłada się krem na brzegi tortu i wyrównuje. Ciemną czekoladę rozpuszcza się w wodzie. Brzegi ciasta dekoruje się czekoladowymi przysmakami w formie czekoladek i batoników. Gotowe!
Inny przepis wymaga:
- 32 g mąki
- 2 łyżeczek proszku do pieczenia
- 360 g cukru
- cukru waniliowego – lub nasionek
- odrobiny soli
- 4 jajek
- 160 ml oleju
- 240 ml mleka
Ciasto przygotowuje się poprzez okrągłą formę, której średnica wynosi 21 cm i wysokość 12 cm. Krem składa się z:
- 200 g serka mascarpone
- cukru pudru
- Nutelli
- 100 ml śmietany kremówki
Dekorację tworzy się z kolorowej masy cukrowej. Można zamiast tego wykorzystać 500 g cukru pudru i odrobiny do ozdobienia. Także z 30 g wody, 5 g żelatyny czy 50 g glukozy (w proszku) i 15 g masła. Z tych składników można stworzyć pyszną muffinkę. W jednej misce miesza się mokre składniki, a w drugiej suche, następnie miesza się ze sobą. Formę smaruje się olejem, mąką bądź grysikiem. Następnie wlewa się do niej ciasto. Kolejnym krokiem jest przygotowanie kremu. Uciera się mascarpone z cukrem pudrem. Potem miesza się szpatułką i dodaje ubitą śmietanę. Odkłada się nieco kremu. Dodaje się krem czekoladowy i miesza. Po wystudzeniu nadziewa się kremem ciasto. Przekraja się na 3 części i przekłada krem. Potem chowa się go do lodówki. Następnie przygotowuje się kolorową masę cukrową z żelatyny.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana